Werk je al een tijdje voor een baas en heb je ook interesse in freelancen? Verdiep je dan nog eens goed in de voor- en nadelen van het freelancen. Wie weet werk jij over een tijdje voor jezelf met je eigen mooie opgebouwde bedrijfje of doe je allerlei losse opdrachten voor verschillende opdrachtgevers. In dit blog lees je wat de voor- en nadelen van het zelf ondernemen zijn.

Voordelen

Vrijheid is een van de grootste voordelen van het freelancen. Zeker als je een gewend bent dat je een 9 tot 5 baan hebt, kan de vrijheid van het freelancen een erg groot voordeel zijn. Met deze vrijheid kun je werken op de momenten dat jij het beste werkt en hoef je niet alleen te presteren tussen 9 en 5. Wil je even een dag vrij doordeweeks en een weekenddag werken? Het kan allemaal als freelancer. Onder vrijheid verstaan we natuurlijk ook dat je geen baas hebt. Je kunt zelf bepalen wat je doet en wanneer je het doet. Je hebt geen baas meer waar je naar hoeft te luisteren en je kunt je eigen salaris bepalen.

Het kan in het begin nog weleens lastig zijn om aan opdrachten te komen als ondernemer. Weet dat je niet de enige bent en dat er altijd oplossingen zijn. Zo ook voor je eerste opdrachten. Younited is een platform dat de samenwerking tussen organisaties en freelancers faciliteert. Je kunt je aanmelden op het platform voor freelance opdrachten. Organisaties kunnen daar ook hun opdrachten achterlaten. Op die manier kun je gemakkelijk aan je eerste opdrachten komen en wie weet doe je in het vervolg meer werkzaamheden voor deze organisatie.

Nadelen

Het klinkt eigenlijk te mooi om waar te zijn al die waarheid. Daarom willen we ook eerlijk zijn tegen je en daarom benoemen we ook de nadelen. Als je een vaste baan en contract hebt en je wordt ziek dan ben je daarvoor verzekerd. Je krijgt dus gewoon doorbetaald. Als freelancer is dat niet het geval. Je kan hier wel zelf een regeling voor treffen. Daarnaast bouw je geen pensioen op. Ook dat moet je zelf regelen. Ook moet je je eigen administratie bijhouden. Natuurlijk kun je dit ook uitbesteden, maar je hebt niet automatisch een werkgever die dit voor je regelt.

Freelancen kent zijn voor- en nadelen, maar als dat 9 tot 5 werk je de oren uitkomt en je zelf je opdrachten wil bepalen, dan doe je er het beste aan om als freelancer aan de slag te gaan.

Leave a comment