Ieder mens heeft recht op een dak boven zijn of haar hoofd, op een thuis. In Nederland leeft het ene gezin jaren op dezelfde plek terwijl de ander ieder jaar verhuist op zoek naar die woning voor altijd. Misschien zijn jullie er nu over uit. Jullie weten de plek waar je gaat wonen en in ieder geval voor een groot deel van jullie leven, nu willen jullie ervoor gaan. Hoe pak je dat vervolgens aan? In deze blog vertel ik je hier een beetje over. Lees je mee?

Naar een nieuw stulpje

Iedereen heeft een reden om te willen verhuizen. Misschien wordt jullie gezin groter of gaan de kinderen juist het huis uit en ben je op zoek naar een kleiner plekje om te wonen voor, misschien wel, de rest van je leven. Voor deze blog ga ik ervan uit dat je weet waar je wilt wonen, als in: de plaats. Maar dan ben je er nog niet.

Realistische eisen

Om te wonen, heb je een huis nodig. Om jouw zoektocht soepel van start te laten gaan, is het handig om een eisenlijstje op te stellen en die samen met het budget als leidraad te nemen in de zoektocht. Doordat je wel al uit bent over de plaats, filter je al een hoop huizen op de markt weg. Terwijl je aan het zoeken bent, zal je al snel merken of jouw budget en eisen realistisch zijn of dat je ze naar aanleiding van het aanbod moet bijstellen.

Gekocht of gebouwd

Je kan er als je iets gevonden hebt voor kiezen om het huis te kopen maar je kan er ook voor kiezen om een huis te bouwen. Dat duurt wel langer maar zo kan je iets helemaal naar jouw wensen op de wereld laten zetten. De zoektocht is dan meer gericht op een stuk grond en een goede architect en aannemer. In veel gevallen is het bouwen van een huis vaak duurder dan eerst gedacht wordt en dat is belangrijk om in gedachten te houden.

Blik op de toekomst

Bijvoorbeeld bij de financiering van het huis. Ongeacht van de hypotheek die je hebt, kan je er wel voor kiezen om je maandlasten, als je eenmaal op je nieuwe plekje woont laag te houden door voor een langere hypotheekrente te kiezen. Zo kan je kiezen voor een hypotheekrente 20 jaar vast. Uiteindelijk dus heel fijn als je denkt dat je lang op deze plek blijft wonen.

Leave a comment