De arbeidsmarkt staat onder de druk. We horen niets anders dan over personeelstekorten. In allerlei sectoren piept en kraakt het. Neem Schiphol waar personeelstekort voor lange wachtrijen zorgt. Maar ook de horeca, de zorg, het onderwijs en de kinderopvang kampen met grote gaten in het rooster. Werkgevers zitten met de handen in het haar. Hoe kom je nog aan goede, gekwalificeerde medewerkers? Het lijkt dus erg makkelijk om nu een baan te krijgen. Toch gelden er nog steeds eisen en dat is ook echt nodig. Voor sommige beroepen moet je nu eenmaal over bepaalde vaardigheden beschikken. Bedrijven willen dus nog steeds weten of ze de juiste man of vrouw op de juiste plaats hebben. Ze kunnen hier wat instrumenten voor inzetten. Bijvoorbeeld assessment. Een assessment kan nuttig zijn om te kijken of iemand een bepaalde functie bijvoorbeeld aankan. Eem werkgever kan dus van je vragen een assessment te doen. Dat is natuurlijk heel spannend, maar je kan je er ook op voorbereiden. En hoewel het soms een strenge eis lijkt, kan het jou ook helpen om te ontdekken of deze functie wel echt iets voor je is. En als de functie wat voor je is, dan weet je ook gelijk waar je sterke punten liggen en waar je nog aan moet werken.

Assessment oefenen

Je toekomstige werkgever moet jou inlichten over welk assessment je kan krijgen. Een assessment kan van verschillende bureaus komen. Zo heb je bijvoorbeeld een LTP assessment of een HFM assessment. Als je weet welke je krijgt kun je een oefenpakket aanvragen. Je kunt jezelf dan bijvoorbeeld oefenen in logisch redeneer vermogen, cijfermatig redeneervermogen, verbale aanleg of ruimtelijk inzicht. Het is niet verkeerd om alvast inzicht te krijgen in de vragen die je kan verwachten. Zo ben je minder gespannen voor het werkelijke assessment en dat maakt dat je beter na kan denken en dus beter zal scoren. Voor de meeste van ons is een assessment geen dagelijkse kost en zenuwen en de tijdsdruk spelen dan een rol mee in de uitkomst. Met een goede voorbereiding voorkom je dat.

Wees niet bang

Wees niet bang voor een assessment. Met een goede voorbereiding kom je een heel eind. En bedenk ook dat een assessment niet alleen de werkgever helpt, maar ook jou. Want als je de test echt slecht maakt dan is deze baan gewoon niet voor jou. Je was daar dan waarschijnlijk echt niet gelukkig geworden. Jouw kwaliteiten liggen ergens anders. Dus bereid je voor en ga ervoor en kijk wat het assessment jou verteld.

Leave a comment