Na het jawoord verandert er veel in je leven, niet alleen emotioneel maar ook financieel. Hoe regel je de gezamenlijke en gescheiden rekeningen? En wat gebeurt er met schulden als het misgaat? We duiken in deze vragen en meer over huwelijksfinanciën.
Gezamenlijke en gescheiden rekeningen: wat is handig?
Bij elkaar op de bankrekening of toch gescheiden houden? Dit is een vraag die veel stellen zich stellen. Gezamenlijke rekeningen kunnen handig zijn voor gezamenlijke uitgaven zoals huur, boodschappen en vakanties. Het maakt het bijhouden van de financiën een stuk eenvoudiger. Maar ja, het kan soms ook voor gedoe zorgen. Wat als de een veel meer uitgeeft dan de ander?
Gescheiden rekeningen geven iedereen hun eigen financiële vrijheid. Je kunt je eigen geld uitgeven zonder dat de ander zich ermee bemoeit. Maar aan de andere kant, het kan ook lastig zijn om alles netjes te verdelen. Wie betaalt welke rekening? En hoe zorg je ervoor dat alles eerlijk blijft? Een combinatie van beide kan soms de oplossing zijn: een gezamenlijke rekening voor vaste lasten en gescheiden voor persoonlijke uitgaven.
Denk ook aan de praktische kant: bij een gezamenlijke rekening heeft ieder toegang tot het geld, wat handig kan zijn in noodgevallen. (Ja, die kunnen helaas gebeuren.) Maar wees je bewust van de risico’s: schulden en overbestedingen kunnen ook gezamenlijk worden.
Wie betaalt de schulden als het misgaat?
Nu, laten we hopen dat het nooit gebeurt, maar stel dat jullie huwelijk eindigt in een scheiding. Wie draait dan op voor de schulden? In Nederland geldt het standaard huwelijksvermogensrecht: gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen én schulden automatisch gedeeld worden. Leuk als je samen rijk bent, minder leuk als er schulden zijn.
Maar geen paniek, sinds 2018 is dit enigszins veranderd. Nu trouw je standaard in beperkte gemeenschap van goederen, zoals beschreven in het burgelijk wetboek. Dit betekent dat alleen wat jullie tijdens het huwelijk samen opbouwen gedeeld wordt. Alles wat jullie vóór het huwelijk hadden of geërfd hebben, blijft privébezit. Een opluchting voor velen!
Toch is het slim om duidelijke afspraken te maken, eventueel met een notaris. Zo voorkom je nare verrassingen mocht het ooit zover komen. Vertrouwen is goed, maar duidelijke afspraken zijn beter.
Extra’s en erfenissen: wat valt binnen het huwelijksvermogensrecht?
Stel dat je een flinke erfenis krijgt of een mooie bonus op je werk. Wat gebeurt daarmee binnen het huwelijk? Volgens de beperkte gemeenschap van goederen blijft alles wat je erft of geschonken krijgt buiten de gezamenlijke boedel (tenzij anders bepaald in een testament). Handig om te weten, toch?
Maar let op: als je die erfenis gebruikt om bijvoorbeeld samen een huis te kopen, kan dit wel weer gedeeld bezit worden. Hetzelfde geldt voor grote aankopen van bonussen of schenkingen. Het is altijd verstandig om financieel advies in te winnen bij grote financiële beslissingen. Niemand wil uiteindelijk ruzie over geld krijgen.
En nog iets belangrijks: als jullie besluiten om huwelijkse voorwaarden op te stellen, kun je zelf bepalen welke bezittingen privé blijven en welke gedeeld worden. Hiermee voorkom je problemen zoals onduidelijke afspraken rondom een verrekeningsverklaring. Dit geeft extra zekerheid en duidelijkheid voor beide partijen.
Samen sparen voor de toekomst: zo pak je het aan
Sparen voor de toekomst klinkt vanzelfsprekend, maar hoe doe je dat samen efficiënt? Allereerst is communicatie key. Bespreek jullie financiële doelen: willen jullie sparen voor een huis, kinderen of misschien wel die wereldreis? Stel realistische doelen en maak een plan.
Een gezamenlijke spaarrekening kan hierbij helpen. Zo heb je overzichtelijk hoeveel jullie samen sparen en waarvoor. En vergeet niet regelmatig samen te evalueren hoe het gaat met sparen en of jullie doelen moeten worden aangepast. Het houdt iedereen betrokken en gemotiveerd.
Tenslotte, wees flexibel en bereid om aanpassingen te doen als nodig is. Leven gebeurt, en soms moet je plannen herzien. Het belangrijkste is dat jullie als team samenwerken en elkaar steunen in zowel goede als mindere tijden.