Lotte Hageman studeerde rechten en is met name geïnteresseerd in contractrecht. Momenteel werkt ze bij een bank. Tijdens het traineeship bij zakelijke dienstverlener EIFFEL leerde ze de financiële branche kennen.

“Ik kreeg de mogelijkheid om bij klanten de praktijk te ervaren. Bij een bank leerde ik bijvoorbeeld over financieel recht en bij een verzekeraar over compliance.

In het traineeship zelf kreeg ik les in basisvakken als communicatie en schrijfvaardigheid. Dat vind ik een mooie combinatie. En we deden ook sport! Een fijne en ontspannende afwisseling met de inhoudelijke lessen.”

Ontdekken

Een traineeship is veel meer dan een stage, vertelt Lotte. “In een stage draai je voor een langere periode mee op één plek of bij één bedrijf, en leer je specifieke kennis over die werkplek.

In een traineeship kun je op verschillende plekken een indruk opdoen. Zo kun je ontdekken waar je je verder in wilt verdiepen.”

Volgens Lotte sluiten theorie en praktijk goed bij elkaar aan: “Het traineeship is toegespitst op brede kennis en vaardigheden. En in de praktijk leer je van de experts op je werkplek.

Ik vind dit een mooie en fijne manier om je carrière te starten, zeker als je net bent afgestudeerd. En ik kan mijn mentor van het traineeship nog steeds altijd bellen met vragen.”

Met haar rechtenstudie als achtergrond wil Lotte zich verder gaan ontwikkelen in de financiële wereld. “Ik hoop specialist te worden in financieel recht. Ik had niet gedacht dat ik die financiële kant zo gaaf zou vinden!”

Mooie combinatie

Ook Robin van Balen heeft het traineeship bij EIFFEL gevolgd, na zijn studie bedrijfskunde. En ook hij vindt het een mooie start van zijn carrière.

“Gedurende je schooljaren en je studie is vaak het hele traject precies uitgestippeld. Maar na je studie moet je je ineens afvragen: wat nu? Via-via hoorde ik over het traineeship, en dat was voor mij de manier om te leren en tegelijk praktijkervaring op te doen.

Het is een mooie combinatie van brede vaardigheidstrainingen en specifieke vakinhoudelijke training.”

Na zijn studie was Robin wat onzeker over het kiezen van een baan: “Ik dacht: heb ik wel alle benodigde kennis? Maar ik heb gemerkt dat het in de praktijk vooral draait om competenties. Daarom is het traineeship vooral gericht op persoonlijke vaardigheden.

Je leert hoe je zaken aanpakt als je bijvoorbeeld een opdracht krijgt, en om projectmatig te werken. En tegelijk ontwikkel je kennis en ervaring op de werkvloer.

Overigens deed ik het traineeship met andere mensen die ook net waren afgestudeerd. Je loopt in de praktijk tegen dezelfde dingen aan en je hebt dezelfde vragen. Ik vond het heel waardevol om te sparren met mijn mede-traineeshippers en om elkaar te steunen.”

Goede basis

Momenteel werkt Robin via EIFFEL bij een gemeente, en hij wil nog veel ervaring opdoen op verschillende plekken in verschillende segmenten. “Ik wil me blijven ontwikkelen en breed oriënteren. Het traineeship heeft me daarvoor een goede basis gegeven.

Overigens mag ik als projectleider zelf mijn ervaringen gaan doorgeven aan nieuwe trainees. Ook dat vind ik een mooie stap die ik nu kan maken.”

Robins droom is om ontwikkelingshulp te combineren met ondernemen. Hij realiseert zich dat hij dat niet op korte termijn kan realiseren.

“Ik wil eerst ervaring opdoen en bij veel organisaties kijken. En vooral ook uit mijn safety-zone stappen. Want pas dan kun je echt groeien.”