Maarten Mol

Maarten Mol
Branch Manager
 

Twee oud-trainees vanuit de logistieke sector vertellen wat hun traineeship hen heeft gebracht. Met een master economie op zak aan de slag op de heftruck is niet helemaal wat je verwacht. Toch is dit precies waar Maarten Mol voor koos toen hij als trainee aan de slag ging bij Mainfreight.

“Bij ons leer je van onderaf het vak. Dat betekende dat ik de eerste maanden op de werkvloer werd gezet en daar ook mijn heftruckdiploma haalde”, legt Maarten uit. “Zo’n start moet je wel leuk vinden. Ik zag daar de uitdaging van in. Wil je leren hoe de logistiek werkt? Ga dan eerst maar eens een vrachtwagen lossen. Ik vind dat eigenlijk gelden voor elke leidinggevende functie in welke branche dan ook: als je niet precies weet hoe de processen lopen en wat er bij komt kijken, kun je het wat mij betreft niet juist managen.”

Liane Philipsen

Liane Philipsen
European Sales Director

‘Uitgelezen kans om jezelf te leren kennen’

Liane Philipsen, European Sales Director bij Mainfreight en eveneens oud-trainee staat inmiddels nieuwe talenten bij als mentor. “Juist door ervaring op te doen in verschillende functies kom je erachter welke activiteiten het beste bij je persoonlijkheid en vaardigheden passen”, meent Liane.

“Tijdens sollicitatiegesprekken met trainees hoor ik kandidaten wel eens zeggen dat ze heel graag leiding willen geven. Sommigen ondervinden tijdens hun traineeship dat dit helemaal niet bij hen past. Wij proberen ons te onderscheiden niet door vrachtwagens of warehouses maar door onze team members.

Onze bedrijfscultuur speelt daar een belangrijke rol in. Om deze bedrijfscultuur te bewaken leiden wij onze managers van de toekomst binnen ons eigen bedrijf op. Daarom investeren we veel in nieuwe talenten en geven wij ze intern volop mogelijkheden om zich te ontwikkelen, maar we stellen trainees ook voor uitdagingen.

Je moet als trainee bijvoorbeeld leiding gaan geven aan een ervaren inslagploeg die zelf heel goed weet hoe de werkzaamheden moeten worden uitgevoerd. Aan jou de taak om toch waarde te geven aan je functie en ervoor te zorgen dat het werk nog efficiënter wordt gedaan.”

‘Haal eruit wat erin zit’

Probeer vooral uit een traineeship te halen wat er in zit, menen de oud-trainees. Maarten: “Ik ben bijvoorbeeld begonnen bij de afdeling logistiek om daarna de overstap naar wegtransport te maken. Vanuit daar kreeg ik de kans om voor het bedrijf in België aan de slag te gaan.

Maar ik heb op vijf verschillende afdelingen gewerkt in zes jaar tijd.

Daar stuitte ik op zoveel uitdagingen dat ik er anderhalf jaar ben gebleven.” Via de European Business Development-afdeling werd Maarten uiteindelijk Branch Manager in Rotterdam. “Ik zit nog steeds bij mijn eerste werkgever, terwijl studiegenoten van mij al aan hun tweede of derde baan bezig zijn. Maar ik heb op vijf verschillende afdelingen gewerkt in zes jaar tijd.”

Belangrijke leermomenten

Ook Liane is begonnen in de logistiek en wilde daarna graag saleservaring opdoen als business development manager. Vervolgens kreeg ze de verantwoording over een lokale vestiging en werd uiteindelijk European Sales Director. Het zijn twee succesverhalen, maar natuurlijk verliepen deze niet zonder slag of stoot.

Liane: “Ik heb bijvoorbeeld als trainee geleerd dat het belangrijk is om draagvlak te creëren en dat bereik je door verschillende mensen op verschillende niveaus bij een project te betrekken. Ik wilde te veel dingen zelf doen en dat stuitte op weerstand.”

Denk oplossingsgericht

Ook Maarten vertelt dat hij wel eens de mist in ging als trainee. “Ik heb geleerd dat je binnen de logistiek te maken hebt met mensen die al jaren werken in logistieke processen en dus heel ervaren zijn. Vanuit mijn jeugdige enthousiasme ging ik daar wel eens aan voorbij en wilde de boel omgooien. Dat werkt niet.”

Trainees die ergens tegenaan lopen kunnen altijd bij hun mentor terecht, aldus Liane. “Problemen wil ik bespreken, maar ik vraag er altijd bij of ze al een oplossing hebben. Mensen die problemen kunnen opsommen, vind je overal. Het gaat juist om de mensen die met oplossingen komen, die hebben we nodig.”