Ingrid van Tienen

Ingrid van Tienen
Adjunct Directeur ORMIT, specialist in traineeships en leiderschapsontwikkeling

Steeds meer organisaties kiezen er daarom voor om hun traineeships uit te besteden aan een organisatie die hierin is gespecialiseerd.

“Organisaties benaderen ons, omdat ze een specifiek vraagstuk hebben waar ze talentvolle, jonge mensen voor zoeken, bijvoorbeeld het realiseren van een verandering of de instroom van high potentials voor managementrollen”, begint Ingrid van Tienen.

“Omdat wij bij afstudeerders bekend staan als de beste ontwikkelaar van jong talent, is een traineeship via Ormit voor deze doelgroep aantrekkelijker dan wanneer een organisatie alleen de arbeidsmarkt op gaat. Het streven is uiteraard dat de trainee zich verbonden voelt met de betreffende organisatie en daar uiteindelijk in dienst treedt.”

Selectieprofiel samenstellen

Het samenstellen van het juiste selectieprofiel van de trainee is erg belangrijk voor het succes. Van Tienen: “We besteden veel aandacht aan het vormgeven daarvan. Voor een grote bank zijn we bijvoorbeeld bezig met een digital traineeship. De bank wil de transitie maken van traditionele bankproducten naar digitale producten en tevens naar een meer digitale manier van marktbewerking.

Daarvoor willen ze de juiste digital natives, de nieuwe generatie, aan boord krijgen. Deze talenten moeten het daarnaast leuk vinden om bij een bank te werken en als change agent op te treden om anderen  mee te krijgen in de digitaliseringsslag.”

Managen van alle stakeholders

Het  is vaak een voordeel om als buitenstaander een traineeship te managen, aldus Van Tienen. “We hebben een onafhankelijke positie en kunnen van daaruit sturen op het beoogde eindresultaat.

Aan de andere kant besteden we veel zorg aan het managen van alle stakeholders, zodat de trainee goed kan landen in de organisatie. Een traineeship op maat opstellen is bij ons echt een co-creatie met de opdrachtgever.”