Lisa Mertens (21) volgde de opleiding pedagogisch medewerker kinderopvang. Daarna stroomde ze door naar het hbo.
“Aanvankelijk had ik het erg naar mijn zin op de opleiding tot verpleegkundige. Tot ik stage begon te lopen. Ik vond het helemaal niks. Na een gesprek met mijn mentor heb ik snel de switch gemaakt naar pedagogisch medewerker kinderopvang bij Gilde Opleidingen in Venlo. Ik kan er niet goed de vinger op leggen waarom ik zo graag met kinderen werk. Ze zijn vrijer dan volwassenen, dat vind ik leuk. Ook ben ik er tijdens mijn stages achter gekomen dat ik graag werk met kinderen met een “rugzakje”.”

Voldoening
“Zo verzorgde ik tijdens een van mijn stages de dagbesteding van kinderen met een beperking. “Dat kan ik niet” dacht ik voordat ik begon. Ik zag er enorm tegenop. Maar na de eerste dag wist ik dat ik daarin verder wilde. Er bestaan soms vooroordelen over kinderen met een beperking, ze worden in een hokje gestopt. Maar je kunt soms voldoening halen uit heel kleine dingen. Zo maak ik ze graag aan het lachen.

Ik liep ook stages op basisscholen en in de reguliere kinderopvang. In die laatste heb ik een doof kindje begeleid en is het idee voor mijn hbo-studie ontstaan; ik doe nu de opleiding leraar Nederlandse gebarentaal.”

Gambia
“Voor een andere stage vertrok ik naar Gambia. Ik wilde altijd al eens naar Afrika en besloot daar kinderen met een beperking te helpen en naar school te krijgen. Vaak worden die kinderen weggestopt, er rust echt een taboe op. Zo ontmoette ik een zwaar gehandicapte jongen van 14 die nog nooit van de compound was af geweest.

Ik ben superblij dat ik ben geweest. Dat ik hierom ook tot Landelijke Uitblinker mbo 2013 ben verkozen had ik echt niet verwacht. Ik vind het erg leuk en denk dat het vooral komt doordat ik er met zo veel passie over praat. Later wil ik werken in een orthopedagogisch kinderdagverblijf. Het is mooi als je kinderen leert kennen en erachter komt dat er meer in zit dan je dacht. Na een glimlach kan ik weer weken vooruit.”   
 


 

Rody Koelewijn (23) volgt momenteel een opleiding op het hbo, nadat hij op het mbo zijn diploma junior accountmanager heeft behaald.

“Mijn opleiding heb ik versneld gedaan, in anderhalf jaar, bij MBO Amersfoort. Ik koos ervoor omdat de opleiding is gericht op verkoop en op de relatie die je opbouwt met klanten. Een commerciële opleiding, met alleen maar jongens. Ik kwam er op mijn 20e terecht. Voor die tijd, na de middelbare school, had ik vier jaar in de vishandel van mijn oom gewerkt, die ziek werd en uiteindelijk overleed. Dat was een zware tijd. Ik besloot om toch weer terug naar school te gaan.”

Motor
“Ik stroomde in het tweede jaar in en had het naar mijn zin. Ook was ik heel gemotiveerd omdat ik zo snel mogelijk mijn opleiding wilde afronden. De sfeer op school was goed en steeds vaker hielp ik mijn klasgenoten met de lesstof. Ik gaf zelfs bijles. Daardoor merkte ik dat ik het heel leuk vind om met mensen om te gaan en dat ik graag wat voor anderen doe. Ik begon me te verdiepen in andere opleidingen, en zo is het balletje gaan rollen. Hoewel ik nooit had gedacht dat ik door zou leren, studeer ik momenteel maatschappelijk werk en dienstverlening aan de Hogeschool Ede. Op het mbo wordt erg neergekeken, zo merk ik. Maar het is juist een mooie basis voor werk of doorleren. Het mbo is de motor achter de economie.”

Ontwikkeling
“Vanwege mijn hulp aan anderen, motivatie en meedenken ben ik gekozen tot uitblinker. Eerst wilde ik er niets van weten, maar al snel was ik enthousiast en vereerd en nu hoop ik dat ik mijn verhaal kan doen en daarmee anderen kan helpen. Ik vind namelijk dat iedereen de kans moet krijgen op een goede opleiding. Ik zat in een diep dal toen mijn oom was overleden, maar ik ben ervoor gegaan. Mijn opleiding is een deel van mijn ontwikkeling. Ik word opgeleid tot hulpverlener en neem dat heel serieus. Later wil ik graag bij een instelling werken, of zelf iets oprichten en werken met jongeren. Ik vind het namelijk belangrijk om aan mijn medemens te denken.”


Nienke Bisselink (23) transformeert mensen graag, als vierdejaars op de mbo-opleiding Make-up & Hairdesign.

“Ik leer bij Rijn IJssel in Arnhem voor allround grimeur. In de kappersopleiding die ik hiervoor deed kon ik niet al mijn creativiteit kwijt en dit is een logische vervolgstap. Alleen visagie doen is voor mij niet genoeg. Daarom maak ik mensen dus niet alleen mooier, maar soms ook lelijk of ouder. Werk dat je bijvoorbeeld ziet in het theater in musicals en in programma’s als de TV Kantine. Werk vinden is wel lastig, maar ik denk dat je je moet onderscheiden. Dat probeer ik in ieder geval wel te doen.”

Wond
“Met mensen werken en creatief zijn vind ik het mooist aan het vak; het is echt leuk om iemand geheel om te toveren tot een kale oudere met een of andere vreselijke wond. Vrij recent heb ik nog een meisje veranderd in The Red Queen van Alice in Wonderland, een heks. Het lijkt me leuk om later freelancer te zijn en door heel het land te kunnen werken. Dat je altijd in contact komt met nieuwe mensen trekt me ook heel erg.”

Duitse GTST
“Omdat je elk jaar 320 uur stage hebt, heb ik er inmiddels al een aantal op zitten. Zo werkte ik voor amateurtoneelverenigingen, maar bijvoorbeeld ook bij het televisieprogramma The Taste met Herman den Blijker. Ik ben als uitblinker bestempeld omdat ik ambitieus ben. Ik heb geheel op eigen houtje mijn stage in Duitsland geregeld. Daar heb ik namelijk een half jaar bij een soap -een soort Duitse GTST- het haar en de make-up gedaan. Dankzij die connectie kunnen nu ook andere mensen daar stage lopen. Ik heb er enorm veel ervaring opgedaan. Grime is voor mij zo leuk dat het zelfs opweegt tegen de mindere kanten, zoals lange werktijden en veel reizen. In maart hoop ik af te studeren met een interessante opdracht; het namaken van de heks uit de film Hansel & Gretel, waarvoor ik ook zelf de gezichtsprotheses maak. Daarna wil ik best terug naar mijn oude stageplek in Duitsland. Werken voor een politieserie lijkt me ook erg leuk.”


Angelique Vreugdenhil (21) rondde in juli van dit jaar haar mbo-opleiding tot logistiek supervisor af. Inmiddels heeft ze een fulltime baan.

“Het Scheepvaart en Transport College in Rotterdam, waar ik mijn opleiding heb gevolgd, is naast op theorie, ook erg gericht op de praktijk waardoor je veel stage loopt. Zo kon ik de theorie in de praktijk brengen en er meteen achter komen wat bij me past. De opleiding is vooral gericht op werken bij een logistieke dienstverlener of een logistieke afdeling. De nadruk van mijn opleiding lag op het ontwikkelen van leidinggevende vaardigheden.”

Regelneef
“In de logistiek is geen dag hetzelfde en kan de planning die je maakt zomaar helemaal worden omgegooid. Ik vind het leuk om dan bij te sturen. Dat regelen ligt me wel. Het was alleen wennen dat er vooral jongens op deze opleiding zaten; op ongeveer 30 leerlingen waren er drie meisjes. In mijn stages was ik ook een regelneef, daarvoor doe je tenslotte een opleiding. Zo verzorgde ik in een stage virtuele orders waar een hoge druk achter zat en werkte ik ook bij een bedrijf dat schaalmodellen maakt. Eens per week kwam er een container uit China. Ik zorgde dat de documenten in orde waren, dat er vervoer was.”

Beste leerling
“Omdat ik de beste leerling van mijn opleiding was, ben ik ook uitverkozen tot mbo-uitblinker. Dit gebeurde onder meer nadat ik voor een project had bedacht hoe hulpgoederen naar ontwikkelingslanden kunnen worden vervoerd. Omdat ik het project heel goed en gedetailleerd had uitgewerkt, kreeg ik een tien. Inmiddels werk ik op de customer service van een scheepvaartbedrijf en zorg ik dat de schepen in hun vaarschema kunnen blijven door bijvoorbeeld problemen bij terminals op te lossen. Ik kijk uit op het water, dus zie de schepen voorbij komen waarvoor ik zelf diverse dingen heb geregeld. De verantwoordelijkheid vind ik heel leuk, er hangt veel van je af. Ik ben nu op mijn gemak aan het leren en dat gaat me prima af. Zo kan ik later hogerop komen in de logistieke wereld.”