Facts

  • Verwachte groei bouw 3,4 % in 2015 en 5,1% in 2016.
  • Jaarlijks 4000 gediplomeerde leerlingen nodig om uitstroom op te vangen.
  • Vestigingen Bouw- en Inframensen leiden samen met ROC’s in 2013 bijna 3000 leerlingen op.
  • Arbeidsmarkt en opleidingen worden flexibeler.
  • Totaal aantal bedrijven in de bouw groeit, vooral 1-persoons bedrijven.

“Bij opleidingen in de bouw denken jongeren meteen aan de uitvoerende beroepen,” vertelt Schouten, die sinds 2005 directeur is van opleidingsinstituut Bouwmensen Delft. “En natuurlijk leiden wij jongeren op tot metselaar en timmerman, dat zijn ook prachtige beroepen. Maar er is zoveel meer mogelijk. Als je doorleert kun je in de bouw breed aan de slag. Kijk, de een vindt het leuk om op de steiger te staan, de ander wil graag doorgroeien naar werkvoorbereider of planner. Dat kan ook allemaal.”

Leren en werken

Bij Bouwmensen Delft komen jongeren van 16 tot en met 23 jaar om al lerend en werkend een vak te leren. Er is de mogelijkheid om voor BOL (beroepsopleidende leerweg) of voor BBL (beroepsbegeleidende leerweg) te kiezen. BOL is de ROC-opleiding waarbij de leerling op school zit en stage loopt. De BBL-opleiding bestaat uit vier dagen werken en één dag naar school. Hierin zijn meerdere combinaties mogelijk en Schouten hoopt voor de komende jaren op een gezonde toeloop van jongeren, die zien dat er in de bouw juist toekomst is ondanks de crisis. “Als ze nu bij ons de opleiding gaan volgen en ze over een paar jaar uitstromen, dan maken ze grote kans op een goede baan in de bouw,” zegt Schouten. “De vergrijzing slaat genadeloos toe. Ouderen stromen steeds meer uit, dus de vooruitzichten zijn goed. En de bouw is een van de branches met de betere arbeidsvoorwaarden. Je verdient gewoon erg goed.”

Persoonlijke aandacht
De leerlingen bij Bouwmensen? “Van diverse pluimage,” noemt Schouten de leerlingen in Delft. Om deze verschillende soorten jongeren goed te begeleiden is er veel persoonlijke aandacht, zodat iedereen op zijn eigen manier door de opleiding komt. “Sommigen gedragen zich van nature, anderen krijgen weer wat extra mee via de opleiding,” bekent Schouten die ziet dat meer dan 95 procent van de leerlingen hun diploma haalt. “Iedereen gaat op zijn eigen tempo door de opleiding. Mocht iemand afglijden dan proberen we die weer terug in het gareel te krijgen, de begeleiding is intensief. Er zijn ook genoeg docenten voor het aantal leerlingen om iedereen aandacht te geven. Wij beschikken niet over grote leerfabrieken. Dat geldt ook voor de andere 40 vestigingen van Bouwmensen, verspreid over Nederland. Hier komen jongeren om een specifiek beroep te leren, daarom zijn de jongeren hier over het algemeen gemotiveerd. Ze worden goed voorbereid op de praktijk, het functioneren binnen de bouwsector en zullen ook alle kansen krijgen als ze straks uitstromen.”