Rob Beening
Supply chain analist

“Vroeger dachten mensen alleen aan een vrachtwagen als je het had over logistiek. Maar ik merk wel dat dat beeld aan het veranderen is. Mensen realiseren zich steeds vaker dat de sector logistiek veel meer omvat en dat je bijvoorbeeld ook in de zorg of in de evenementenwereld met logistiek bezig kunt zijn. Ook heb ik het idee dat steeds meer vrouwen voor een dergelijke opleiding kiezen”, zegt Rob Beening.

Ketendenken

Momenteel is Rob werkzaam als supply chain analist bij een groot chemieconcern in Brabant. Hij volgde de opleiding Logistiek en economie en studeerde ook af aan NHTV internationaal hoger onderwijs in Breda. Hij kwam op de opleiding terecht nadat hij een beroepskeuzetest had gedaan en een open dag had bezocht. “Omdat ik niet precies wist wat ik wilde, sprak het me vooral erg aan dat je met logistiek zo veel kanten op kunt. Daarnaast vond ik het ‘ketendenken’ boeiend. Je denkt niet in afdelingen binnen een bedrijf, maar aan de hele keten. Eigenlijk bezie je in de logistiek met verschillende brillen hetzelfde probleem. Logistiek is de spin in het web.”

Praktisch

“De opleiding is heel breed. Ik volgde ook vakken als bedrijfseconomie en marketing en vond het fijn dat er veel ruimte was voor een praktische benadering. In teams streden mijn klasgenoten en ik tegen elkaar in case studies. Alle aspecten in een bedrijf kwamen aan bod, met logistiek op de voorgrond natuurlijk. Dat praktische was prettig, omdat ik niet alleen maar met de theorie bezig wilde zijn. Hoe je iets aanpakt is veel interessanter.” Bij het chemieconcern kwam Rob terecht nadat hij er zijn afstudeerstage had gelopen. “Ik onderzocht de mogelijkheden van kostenbesparing op transport. Nu voer ik regelmatig dergelijke analyses uit en probeer ik na te gaan hoe de uitvoering niet alleen efficiënter, maar bijvoorbeeld ook groener en servicegerichter kan. Ik bekijk dus hoe en waar het beter kan. Het is een heel leuke baan, omdat ik vaak voor uitdagingen sta. Enorme besparingen of verbeteringen vinden kan enorm veel voldoening geven. Daarnaast ben ik actief als boardmember van een netwerk binnen het bedrijf dat workshops en meetings organiseert voor jonge professionals.”

Mogelijkheden

Het voordeel van werken in de logistiek vindt Rob zogezegd het brede karakter.“Het is leuk dat je bijvoorbeeld ook iets weet van het commerciële aspect. Nadeel is wel dat de logistiek bij veel bedrijven wat onderbelicht is, terwijl die juist het verschil kan maken. Ik ben via mijn stage bij het bedrijf binnen gekomen, maar ik denk dat je met een logistieke opleiding een grote kans hebt op een baan. Hoewel sommige van mijn oud-studiegenoten doorleren, heeft de rest inmiddels zijn plekje gevonden. Of en hoe je doorgroeit, hangt natuurlijk vooral van jezelf af. Maar er zijn genoeg mogelijkheden in de logistiek. Wat ik wil bereiken in deze sector? Goede vraag. Dat moet ik nog uitvinden. Maar voorlopig ben ik in ieder geval nog lang niet uitgekeken op de logistiek.”