“Internationaal ervaring opdoen voor of tijdens je studie is heel breed en wezenlijk. Je wordt gerijpt door de andere cultuur en leert een taal te spreken, het verrijkt de studie en je staande houden in het buitenland helpt je om als persoon sterker te worden.”

Tip

Bovendien, zo vertelt hij, krijgt de Nederlandse arbeidsmarkt steeds meer een internationale dimensie waardoor mensen die een buitenlandse ervaring op hun naam hebben interessanter zijn voor bedrijven. “Denk aan een werkgever die veel importeert en exporteert en dus wel iemand met internationale ervaring kan gebruiken. Er zijn trouwens weinig Nederlanders die in Duitsland studeren. Toch is het misschien juist wel een goede tip, aangezien dat onze belangrijkste handelspartner is.”

Mensen die in het buitenland hebben gewerkt of geleerd verdienen vaak meer, vertelt Weima. “Daarnaast helpt het mensen om na hun middelbare school een tussenjaar in het buitenland in te lassen; zij krijgen later minder te maken met studievertraging.” Ook kan een dergelijk tussenjaar bijdragen aan een evenwichtigere studiekeuze.