Ruud Liem
Business development manager IRO

“De offshore is een heel belangrijke sector, aangezien we energie nodig blijven hebben. Net zoals in andere branches, ontstaat er ook in de olie- en gasindustrie een tekort aan technisch personeel. En dat terwijl het heel interessant kan zijn om hierin te werken”, vertelt Ruud Liem. Hij is business development manager bij IRO, de branchevereniging van toeleveranciers in de gas- en olieindustrie. Hij benadrukt dat de branche veelomvattend is en dat er bovendien een grote toeleverindustrie aan hangt. En daarin zit erg veel werk, waardoor een kans op een baan redelijk lijkt. “Niet alleen moeten er schepen worden gebouwd, ook dient er seismisch onderzoek plaats te vinden, is er dredging vereist. Denk daarnaast aan mensen die de platforms moeten bouwen, de engineering, aan het transport ervan, helicopterdiensten en bijvoorbeeld aan de catering van de industrie op zee. Zo kan ik nog wel even doorgaan.”

Avontuur

Maar wat is er dan zo mooi aan een baan in de offshore? Naast de afwisseling, kan de branche mensen ook aantrekken vanwege het avontuur, denkt Liem. “Sommigen werken enkele weken op een platform en trekken naar het buitenland om daar aan de slag te gaan. Dat is natuurlijk leuk. Daarnaast is de offshore uitdagend omdat er steeds weer nieuwe technieken nodig zijn om de brandstoffen te winnen. Dat maakt dat de ontwikkelingen en de branche niet stil staan. Het is een industrie die vaak in de belangstelling staat en waar heel veel interessante aspecten aan zitten.”

Wereldtop

Of er ook sprake is van doorgroeimogelijkheden ligt vooral aan jezelf, meent Liem.Wel benoemt hij de offshore als de industrie van de toekomst. “Olie en gas is geen aflopende zaak, zoals men wel eens beweert. En ook in deze branche is men zich zeer bewust van het milieu. Daarom zijn er veel ontwikkelingen gaande die de belasting op het milieu moeten verminderen. Nederland staat in de wereldtop 5 van offshore-industrieën. Dat zegt toch wel iets.”