Hans Biesheuvel
Voorzitter MKB-Nederland en boegbeeld van SOS Vakmanschap

“Op vakmanschap is Nederland gebouwd. Daarom is het zonde dat het de laatste jaren is verwaarloosd”, zegt Hans Biesheuvel. Hij is voorzitter van MKB-Nederland. Ook is hij het boegbeeld van SOS Vakmanschap, een samenwerkingsverband van organisaties uit onderwijs en bedrijfsleven. Dit samenwerkingsverband heeft als doel dat opleidingen voor specialistische beroepen blijven bestaan en (financieel) bereikbaar zijn voor jongeren.

Zeldzaam vakmanschap

Inmiddels zijn er veel beroepen die ‘met uitsterven zijn bedreigd’ zoals dat van modelmaker, uurwerktechnicus en glasblazer. Beroepen die wel degelijk belangrijk zijn voor ons land, weet Biesheuvel: “Neem het maken van mallen. Een specialistisch beroep dat onmisbaar is voor productie. Zonder mal immers geen product. Toch is er een tekort aan vakmensen die dit beheersen. Wanneer we niets doen, sterft het beroep uit en moeten we dergelijk werk uitbesteden aan landen als China. Dat komt je concurrentiepositie niet ten goede. We waarderen onze vakmensen te weinig. Ook jongeren moeten inzicht krijgen in de opties. Niet alleen is vakmanschap iets waarin je kunt uitblinken, ook is er vaak een goede boterham in te verdienen.”

Prioriteit

SOS Vakmanschap heeft een meldpunt voor wie meent dat een bepaalde beroepsgroep wordt bedreigd en heeft daardoor een goed overzicht. “Bovendien hebben we een goed contact met de minister en doen we werkbezoeken aan specialistische opleidingen waarover zorgen zijn. Gelukkig heeft de waarde van deze beroepen meer prioriteit gekregen en ziet men meer in dat we moeten investeren. Vakmanschap moeten we niet overboord smijten. Er ligt genoeg werk.”