Mariska Overgaag
Mariska Overgaag
Sociaal Werker van het Jaar
 

“Het verschil kunnen maken, iemand bijstaan en alles weer op de rit krijgen. Dat is geweldig aan mijn vak.

Het is mijn doel om ervoor te zorgen dat de persoon zelf weer verder kan. Een sociaal werker probeert anderen dus vooral te ‘empoweren’”, zegt Mariska Overgaag van Kwadraad Maatschappelijk Werk.

Ze is projectleider bij meldpunt EMMA (Eerder Melden Minder Achterstanden) en helpt mensen in een vroeg stadium van de schulden af, om zo erger te voorkomen..”

Maar sociaal werk is natuurlijk veel breder dan dat. Een sociaal werker kan zich inzetten voor heel verschillende mensen met heel verschillende vragen. Soms kloppen ze bij je aan om problemen te voorkomen, soms voor hulp als ze al in de problemen zitten.

“In al die gevallen helpt de sociaal werker iemand uit een nare situatie te komen.”

Werken met mensen

Dat ze sociaal werker wilde worden, wist Overgaag nog niet van kleins af aan. Wel had ze altijd veel interesse in andere mensen en de keuzes die ze maken, een eigenschap die haar in het werk nu goed van pas komt.

“In sociaal werk heb je natuurlijk alleen maar met mensen te maken. Op mijn 17e begon ik aan een hbo-opleiding maatschappelijk werk. Pas later werd het vak een roeping. Ik vind het vooral erg mooi om zorgmijders te overtuigen tóch hulp te zoeken en die ook te aanvaarden.

Het is geweldig als ik met iemand een groot probleem zoals een uithuiszetting weet te voorkomen.”

“Je doet ook meer zelfkennis op”

Jij bent het instrument

In de hulpverlening heeft elk mens een andere benadering nodig. Een portie mensenkennis is dus onmisbaar. Bovendien ben je zelf het instrument om bij een ander verandering teweeg te brengen.

“Dat betekent in de praktijk dat je ook jezelf goed moet kennen en moet weten wat de effecten zijn van je acties, waar je kracht ligt en waar je minder goed in bent. Als professional weet je voor welke taken je beter andere instanties of collega’s kunt inschakelen. Samenwerking is daarom een heel belangrijk onderdeel van dit werk.”

De maatschappij heeft er natuurlijk veel aan dat je jezelf inzet voor anderen. Een persoonlijk voordeel is dat je met het werk meer zelfkennis en mensenkennis opdoet, wat in allerlei situaties goed van pas komt.

Het mooiste werk van de wereld

“Het leven is soms gewoon best moeilijk. Als mens kunnen je dingen overkomen waar je niet gemakkelijk uit komt.” De projectleider juicht het daarom alleen maar heel erg toe als anderen ook kiezen voor het vak van sociaal werker.

“Het vak raakt soms een beetje ondergesneeuwd, en dat komt gedeeltelijk doordat veel sociaal werkers wat bescheiden zijn. Maar feit is dat cliënten vaak hun leven weer op orde krijgen door hun hulp. Dat je dat iemand kunt bieden is niet alleen mooi, maar ook ontzettend belangrijk.”

Ken jij ook een fantastische sociaal werker? Geef hem of haar dan hier op voor de verkiezing Sociaal Werker van het Jaar 2018!