Martijn Koenis
24 jaar

‘Hier kreeg ik de kans om games te maken’

Functie: development engineer, team Gamification

Studeerde: bachelor Gametechnologie en master Game and Media Technology

Een baan zoeken? Martijn Koenis had het voor het uitkiezen. “In het jaar dat ik afstudeerde belde
er iemand van een werving- en selectiebureau. Ik had alleen op LinkedIn gezet wat ik studeerde en bij welke studievereniging ik zat. Dat was blijkbaar genoeg, want ze wilden me koppelen aan bedrijven.”

Martijn ging bij vijf organisaties op gesprek. Drie bedrijven boden hem een contract aan. Hij koos voor ING. “Dat lag niet voor de hand. Ik had nog het beeld van bankiers die allemaal in pak en stropdas rondlopen. Maar het was juist heel informeel. Het werk sprak me ook aan; hier kreeg ik de kans om games te maken.”

Martijn werkt aan een virtual reality-game voor ondernemers die klant worden bij ING. In de game gaan zij samen met een ING-medewerker uitdagingen aan. “Het is een vorm van teambuilding tussen de klant en de ING-collega. Doordat ze in het spel samen dingen hebben opgelost, is er al een basis van vertrouwen.”

Het leuke is dat je vanaf het begin betrokken bent bij wat je uiteindelijk gaat maken, vindt Martijn. Ook werk ik nauw samen met studenten van de Hogeschool van Amsterdam en begeleid ik stagiairs. Het begeleiden van stagiairs, maar ook het vertalen van de wensen van andere afdelingen is niet iets wat Martijn tijdens zijn studie heeft geleerd.

“Daar ging het alleen over technologie en wetenschap. Ik vind dat nog best spannend; het gesprek aangaan en proberen om samen vooruit te komen. Maar ING steunt me daarin en biedt me door alle opleidingsmogelijkheden de kans om echt beter te worden in mijn vak.

De tip van Martijn

“Kijk van tevoren goed wat een studie inhoudt en kies voor een richting die je echt leuk vindt. Anders worden het vijf lange jaren.”


Niels Oskam
26 jaar

‘Interessant om te leren hoe de klant omgaat met een robot’

Functie: trainee in team Robotics en AI (Artificial Intelligence); gaat naar OneAnalytics

Studeerde: bachelor Bedrijfskunde en master Finance

Dat Niels bij een bank zou gaan werken, was niet moeilijk te voorspellen. “Veel van mijn
studiegenoten zijn in de financiële wereld terechtgekomen.” Maar robots maken, dat leer je niet tijdens een studie Bedrijfskunde.

“In mijn vrije tijd heb ik leren programmeren en ik heb online trainingen gevolgd over machine learning.” Niels kende ING al omdat hij er stage had gelopen. “Toen ik vorig jaar als trainee terugkwam, was de organisatie veranderd. Door het agile werken, zoals Google en Spotify dat ook al doen, was de sfeer nog losser geworden.”

“Ik werk aan twee projecten. Eén daarvan is het verbeteren van klantervaringen met behulp van een robot. Die kunnen we bijvoorbeeld gaan inzetten op onze bankkantoren. Het is interessant om te leren hoe de klant omgaat met een robot. We ontdekten dat mensen heel lángzáám gaan praten. Daar moeten we rekening mee houden, want de robot begrijpt het dan juist minder goed.”

Niels programmeert voor een deel zelf mee aan de robot. Daarnaast mag hij het team leiden. Een trainee die een team aanstuurt? “Ja, als je het goed doet, krijg je hier de kans om nieuwe verantwoordelijkheden op je te nemen en je verder te ontwikkelen.”

Het tweede project waaraan Niels werkt, draait om chatbots. In België is net chatbot Marie tot leven gewekt. Op Facebook Messenger beantwoordt ‘zij’ vragen van klanten over hun bankpas.

Niels verruilt straks het team Robotics voor een ander team: OneAnalytics. “Daar ga ik data-analyses doen. Een voorbeeld is de functie ‘Kijk vooruit’ in de Mobiel Bankieren App. Daarmee helpen we klanten door ze te laten zien welke betalingen ze de komende tijd kunnen verwachten.”

“Over een paar jaar ga ik misschien wel weer naar een bredere rol. Ik moet er in elk geval niet aan denken om dertig jaar hetzelfde te doen. Je krijgt hier veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Dat is iets waar je zelf het voortouw in neemt.”

De tip van Niels

“Wees nieuwsgierig. Volg je interesses. Je studie is niet het enige moment waarop je aan het leren bent. Er zijn op internet ontzettend veel gratis trainingen en cursussen die je kunt volgen.”


Eva van Weel

Eva van Weel
25 jaar

'Het moest ‘iets’ met artificial intelligence worden'

Functie: IT-trainee in Spanje, houdt zich bezig met Artificial Intelligence (AI)

Studeerde: bachelor Kunstmatige Intelligentie en master AI

Als trainee werken voor een bank. “Als je me dit een jaar geleden had gevraagd, had ik je heel hard
uitgelachen. En dat ik dan ook nog een half jaar later in Spanje zou werken had ik helemaal niet verwacht.”

Tijdens een bijeenkomst van een studievereniging hoorde Eva bij een stand van ING
over de traineeships. “De overgang van studeren naar werken is best groot. Als trainee krijg je veel begeleiding.”

Daarvoor had Eva wel nagedacht over de vraag of ze voor een groot bedrijf wilde werken, of liever voor een start-up. Of misschien zelf iets opzetten? “Ik had daar nog niet echt een goed beeld van. Ik wist wel dat de sfeer in een bedrijf heel belangrijk is voor mij.

Het vechten om naar de top te komen, daar houd ik niet zo van. Daarom ben ik bij allerlei ondernemingen langsgegaan; koffiedrinken met mensen.” Het moest ook ‘iets’ met artificial intelligence worden. Maar wat precies, dat wist Eva niet.

Ze had er nooit zo bij stilgestaan, maar als er ergens veel data is, is het bij een bank. “Genoeg mogelijkheden, dus. En nu ik nog jong ben, pik ik veel op.” Eva bijt zich in Madrid vooral vast in data over hypotheken.

“Als we op basis van bezoeken aan internetpagina’s en informatieaanvragen kunnen voorzien dat iemand op zoek is naar een huis, kunnen we daarop inspelen met ons hypotheekaanbod.”

De tip van Eva

“Sta open voor wat er op je pad komt. Probeer overal in te duiken, te ontdekken. Ik dacht eerst ook dat programmeren alleen iets was voor IT’ers. Maar het heeft mij geleerd om een groot probleemoplossend vermogen te ontwikkelen.”