Yara Michels

Toen de Brabantse Yara Michels op achttienjarige leeftijd begon met haar modeblog had ze nooit gedacht dat het zou uitgroeien tot het succesvolle online platform dat het nu is. Laat staan dat ze er van zou kunnen leven. Want vandaag de dag, tien jaar later, behoort ze tot een van de succesvolste bloggers van Nederland.

“Ik was altijd gefascineerd door de modewereld en ik maakte veel moodboards en collages op m’n kamertje. Die bewaarde ik op mijn computer. Op een gegeven dacht ik: moet ik dit niet delen met andere mensen?

Ik ontdekte online forums van Amerikaanse en Scandinavische meiden die zichzelf fotografeerden in de laatste trends die ik in Amsterdam bij de H&M kon kopen. Dat sprak me veel meer aan dan de gefilterde modeproducties in tijdschriften die ik nooit kon betalen. Die Amerikaanse meiden maakten de mode een stukje democratischer en ik besloot hetzelfde te doen in Nederland.”

Toen Yara klaar was met de middelbare school verhuisde ze naar Amsterdam om communicatie te studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Daar vloog ze binnen vier jaar doorheen en ging daarna vrijwel direct aan de slag als redacteur bij modetijdschrift ELLE.

“Als tienjarige was ik al gefascineerd door de mode en het tijdschriftenwereldje. Maar na drie jaar bij ELLE moest ik van mezelf kiezen: óf ik ga vol voor print en ik word ooit hoofdredacteur, óf ik ga vol voor online en mijn eigen platform. Ik koos dat laatste en daar heb ik nog steeds geen spijt van.

Ik heb veel plezier in wat ik doe, maar vergis je niet: het is ook keihard werken. In tegenstelling tot wat veel mensen vaak denken. Die foto op Instagram is niet ‘zomaar’ even genomen. Daar ben ik een uur mee bezig geweest. En achter een vijftien minuten durend Youtube-filmpje zit zes uur werk, dat beseffen veel mensen niet.”

Een carrièretip van Yara is dat we moeten afstappen van het idee van dé droombaan, maar naar een leuke baan. Elke baan heeft namelijk wel iets oncomfortabels of een minder leuke kant.

Een andere tip van Yara: “Begin jong en vergaar zo veel mogelijk kennis en skills. In het begin van je studie kan je makkelijk op veel plekken stage lopen. Uiteindelijk is je diploma maar een papiertje, je wordt veel meer aangekeken op wat je ernaast hebt uitgespookt.

Dus doe die fotografiecursus en volg die stage! Het is niet zo dat de banen je om de oren vliegen als jij je diploma hebt gehaald.”